Sleuteloverdracht 6 februari 2016

Geachte aanwezigen, beste mensen, van harte welkom bij deze Sleuteloverdracht! Welkom aan de Jeugdraad, aan de Raad van Elf, aan alle Sokkestoppers, belangstellenden, familie, vrienden, Petra, mijn illustere voorganger Nico Nepplenbroek en Jeugdprins Corné en Prins Marcel. Allen, van harte welkom. Het meest natuurlijk aan Prins Corné en Prins Marcel aan wie ik zo de sleutels mag overhandigen van Heino en daarmee hen toevertrouw de komende dagen te regeren over ons mooie dorp. Voor dat het zover is, heb ik nog even de regie. En daar maak ik graag gebruik van.

Ik sprak met collega Meesterburger Nico Nepplenbroek over de Sleuteloverdracht en zei: ‘dat wordt nooit zo leuk als jij het hebt weten neer te zetten’. Weet je wat hij zei: ‘moet je ook niet doen, Peter……..’, zo van laat mij nou maar de grappigste zijn. Ik ben het eigenlijk ook niet van plan Nico, je bent niet te overtreffen en ik ben niet grappig van mezelf. Überhaupt knap hoe jullie mij hebben weten te strikken voor het Carnaval en als het niet bevalt, kunnen jullie nog altijd de Stopnoalden de schuld geven. Trouwens vanuit de Stopnoalden heb ik zo ongeveer acht adjudanten, maar er is maar één hoofdadjudant. Dus als jullie denken waarom zoekt hij het toch regelmatig Bernard met zijn blikken dan is dat de reden. Dank voor jullie steun Stopnoalden.

De oorsprong van deze mooie traditie ligt in de fusie van de Gemeente Heino met de Gemeente Raalte. Weliswaar ludiek bedoeld, maar toch ook met enige eigenwijsheid; dat maakt ons in Heino groot. Maar ja, daar heb je natuurlijk wel een Burgermeester voor nodig. Hoe regel je dat dan? Je maakt er een Meesterburger van en uiteraard moet dat dan iemand uit Heino zijn.

Wel even afgestemd met de gemeentebestuurders en zo hebben we naast de gemeentelijke sleuteloverdacht ook de sleuteloverdacht in de oud gemeente Heino. Mooi bedacht Sokkestoppers als was het alleen maar omdat ik hier nu mag staan. 6 februari 2016, 15 jaar na de fusie als 13e meesterburger van Heino.

Het is mijn een grote eer om benoemd te zijn als meesterburger. Ten aanzien van de persoonlijke waardering die mij ten deel viel, wil ik toch enige relativering aanbrengen. Natuurlijk val ik, als voorzitter van de grootste sportvereniging in Heino wat eerder op dan een voorzitter van een kleine vereniging. Dat is niet mijn persoonlijke verdienste. Het plezier, de prestaties maar vooral het goede verenigingsleven is bij vv Heino een resultaat van alle 1000 leden, 400 vrijwilligers, 200 Vrienden, 130 sponsoren en zoveel betrokken ouders. Het is een genoegen om voorzitter te mogen zijn van zo’n mooie vereniging en samen te werken in een fijn bestuur. Ik voel dan ook met mijn benoeming als meesterburger evenzo jullie waardering voor vv Heino. Bedankt! Mijn waardering is er voor Petra mijn vrouw. Zij moet mij nogal eens missen omdat ik weer weg ben……

Sowieso is het verenigingsleven in Heino goed en zijn we tot veel in staat. Neem nu, niet geheel toevallig, het voorbeeld van de Sokkestoppers zelf. Ik heb daar van binnenuit kennis mee mogen maken. Tjee, wat een vereniging, wat doen jullie veel meer dan feestvieren en hoe stimulerend zijn jullie voor veel Vriendengroepen om het carnaval mee te vieren. Heino doet straks weer volop mee in de optochten en dit jaar liefs met acht wagens. Het zijn echter ook de ogenschijnlijke kleine zaken die een vereniging groot maken. Een voorbeeld: In Hoonhorst maakte ik de uitwisseling mee met o.a. het optredens van de dansgroepen en ook de allerkleinste ministars. Prachtig om te zien en al helemaal om het enthousiasme mee te maken van de leiding Lian, Marije en Esmee. Hulde voor jullie inzet! Voorzitter van de Sokkestoppers, Ben Groot Beumer, ik wil je graag, als meesterburger, maar zeker ook als voorzitter van een concurrerende vereniging (want we kunnen bij VVH ook feesten) van harte feliciteren met dit succes! Het is aan jou en het bestuur de schone taak om te blijven werken aan jullie gezamenlijke passie, eenheid binnen de vereniging en uitstraling.

Het is dus goed toeven in de Heinose verenigingen en samen met scholen en kerken én de vele Vriendengroepen vormen we een stevig sociaal bindmiddel. We hebben ons sinds de fusie met Raalte wel eens ‘kleiner’ gedragen. Of we in Heino in alles aan het kortste eindje zouden trekken. Dat lijkt me toch niet en de laatste jaren hebben we laten zien dat we op eigen kracht ook zelf veel kunnen bereiken. Zo moet het ook. Eerst zelf het initiatief nemen en de daadkracht tonen. We overtuigen daarmee vanzelf de Gemeente om mee te doen. En dan blijkt er veel mogelijk. Juist ook door een goede samenwerking. Kijk maar naar het Hart van Heino en bijvoorbeeld De Tippe. Maar ook de lokale initiatieven op bijvoorbeeld muziekgebied, het ontstaan van een sportraad, de stichting Heinose Kids Sporten …….. ga zo maar door. We pakken veel zelf aan en weten vaak de Gemeente aan onze zijde. Nu nog samen de leegstand in de kern van Heino tegengaan. We hebben dan inmiddels een fantastisch hart en straks een mooi plein, maar de zuurstof van voldoende ondernemers is wel nodig voor een kloppend en bruisend hart.

Overigens is het wel zo dat ons beeld van de Gemeente helaas niet bepaald wordt door positieve zaken, maar vaak wel door politiek gedoe of affaires zoals het Stortgat. Ik ben niet zo van de politiek……….. Zeker als het leidt tot al te veel gedebatteer, persoonlijke profilering en elkaar vliegen afvangen. Het wordt volstrekt anders als de fracties in de Gemeenteraad zich een vereniging zouden voelen. Stel je voor……. De Vereniging Raalte. Je krijgt een volledige andere dynamiek, meer eensgezindheid en snellere vergaderingen. Het gaat ons immers om een gezamenlijke passie en als er al verschillen van mening zijn dan zijn ze productief. Een goede voorzitter voor deze nieuwe vereniging hebben we al; Martijn Dadema! Dat is toch een fantastische Burgermeester gebleken. Ook gisteren weer tijdens de sleuteloverdracht. In de Gemeente Raalte, herstel: In de Vereniging Raalte is er meer dat ons samen bindt dan verschil. We hebben het best voor elkaar in Salland!

Ieder mens en elke vereniging heeft waardering nodig. Het is mooi dat de Stopnoalden uit naam van de Sökkestoppers dat ook ziet en regelt. Zo geven ze elk jaar de Duim. Een onderscheiding voor een mooi initiatief, actie of vereniging en ik mag als Meesterburger de Duim uitreiken. Het is mij een bijzondere eer om de Duim te mogen uitreiken aan HKS ofwel Heino Kids Sporten.

 

Sleuteloverdracht Jeugdprins

Prins Corné de Eerste, ik maak een diepe buiging voor je. Wat ben ik trots als buurman en clubgenoot dat ik jou zo de sleutel mag overdragen. Je kijkt altijd met zoveel plezier de wereld in. Daar worden anderen blij van! Je gaat in je jonge leven steeds grote uitdagingen aan. Knap hoor! Het carnaval zit dan weliswaar in je bloed, maar dan is het nog niet vanzelfsprekend dat je voorop gaat. Dat doe je Corné en toont de klasse van een echte jeugdprins. Je weet je daarbij goed ondersteunt door adjudant Roan en president Bennie en de hele jeugdraad draagt jou op handen. Prins Corné de Eerste, Groothertog van de Kampen tot de Kruzebrink. Heerser over het mengpaneel en de sportvelden ik draag jou, in het volste vertrouwen, de sleutel over van de Oud Gemeente Heino waarmee je mag gaan regeren over Sökkestoppersdorp.

Sleuteloverdracht Prins Marcel de Eerste,

Prins Marcel de Eerste, na mijn benoeming als Meesterburger kreeg ik van jou en je adjudant Freddy als een van de eersten een felicitatie. Dank voor je hartelijk welkom. We hebben even kort kennisgemaakt en ik dacht ‘dat is een aimabel mens’. Een kerel van ‘verbinden’, ‘elkaar waarderen’ en ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, maar in carnavalstijd zou dat laatste ook zo maar andersom kunnen zijn. Hoe dan ook, ik zag je in Hoonhorst voorop gaan, enthousiast het voortouw nemen in de polonaise en contact maken met de andere Prinsen. Dat siert een echte Prins. In de LeugenPomp las ik van je activiteiten als vrijwilliger, dat is mooi Marcel en voor mij nog een schone taak om je te verleiden om bij VVH wat te komen doen. Prins Marcel de Eerste, Graaf van de Bannierstraat tot de Wolthuisweg, Oppervorst Van Alles Wat, Hofleverancier van Tweets, Opperbevelhebber van Burton 587, Heerser over de ICT en Liefhebber van vrolijk Slurpen….. Ik draag jou, in het volste vertrouwen, de sleutel over van de Oud Gemeente Heino waarmee je mag gaan regeren over Sokkerstoppersdorp.

 

Afsluiting

Afsluitend wil ik nog een keer zingen. Ik heb dat mogen doen op de Gala avond, maar ben toen overklast door Sander en Jort. Er is een couplet wat me zeer aanspreekt. Dus beste mensen, laat me niet alleen zingen en doe mee…….

 

Als Heinoer ben ik geboren…….

Als Heinoer zag ik het licht……..

Daar waar de mensen leven

Een volk zo vriendelijk en vrij

Daar waar de mensen om je geven

En Heino het mooiste dat ben jij

Wij zijn blij dat we Heinoer zijn ho oh

Wij zijn blij dat we Heinoer zijn ho oh

Dank voor jullie aandacht en super Carnaval gewenst!

 

Meesterburger,

Peter Vervloet